A piercing behelyezése

A testékszer felvitele

A piercing kívánt testrészre való elhelyezése történhet a bőr kilyukasztásával vagy belövésével.
A nyugati világban erre szakosodott szalonok állnak a testékszert viselni óhajtók rendelkezésére. Ezek a szalonok higiéniailag meg kell feleljenek a vonatkozó előírásoknak és rendeleteknek.

A piercing behelyezése

A piercing viselése

A piercing viselése a testrész minden táján elterjedt. A legkedveltebb testrész a köldök, de gyakori az orr-, a szemöldök-, a nyelv piercing is.

A piercing hatása az egészségre

A piercingek többnyire biztonságosak, és nem okoznak egészségkárosodást. A leggyakoribb gond a testékszert viselőknél az allergia; az ékszerekben levő nikkel erősen allergizál. Ezért ajánlott minél jobb minőségű anyagból (acél, arany, platina, nióbium, titán) készült ékszert viselni. Az aranyból készült ékszernél fontos, hogy csak a nagyobb tisztaságú a megfelelő, mert pl. 14K arany 58,5 %-a arany és a további 41,5 %-ban ötvözőanyagként réz is található, ami esetleg elszíneződhet és ez is fémérzékenységet válthat ki. Ezért nem biztos, hogy az arany jó választás, kivéve ha csak a fejrész arany a szár pedig nemesacél vagy titánium.

    Néhány jó tanács testékszerre vagy tetoválásra vágyakozóknak, mire figyeljünk a szalonban:
  • Csak engedéllyel rendelkező, ismert tetoválószalonba menjünk. 18 éven aluliaknak általában csak szülői beleegyezéssel vállalnak tetoválást, piercinget.
  • A piercing és a tetoválás készítésekor legfontosabb a higiénia, mert csak így előzhető meg a fertőzés; a tű, az ékszer és minden egyéb eszköz sterilitásáról győződjünk meg.
  • A szakember mindenkor egyszer használatos kesztyűt kell, hogy viseljen.
  • A műhely legyen tiszta, biztosítson kellő intimitást.
  • Miután a mű elkészült, megfelelő felvilágosítást kell kapnunk a seb kezeléséről, és "garanciát" is kell vállalni.